Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
Nettirikoksen uhrina
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

Euroopan tilanteesta 9.3. 2015

Viime viikon loppupuoli meni Euroopan nuorten poliittista osallistumista koskevan tutkimushankkeen konferenssissa Kroatian Dubrovnikissa. Monien muiden asioiden lisäksi oli mahdollisuus saada ensi käden käsityksiä Euroopan tilanteesta eri maiden tutkijoilta.

Kreikan tilanteesta kreikkalaiset tutkijat totesivat, että maalla on kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto on jatkaa nykyistä inhimillisiin katastrofeihin johtanutta ja vuosia kestänyttä ja vielä vuosia kestävää leikkaus, kurjistamis- yms. politiikkaa, mitä rahoittajat - Suomi mukaan lukien - vaatii. Tämä edellyttäisi vyön kiristämistä edelleen ja velkojen takaisinmaksua jollakin aikavälillä. Tätä Kreikan kansa ja suurin puolue SYRIZA vastustaa. 2. vaihtoehto on jättää velat maksamatta ja erota Eurosta. Tämä tietäisi lyhyemmällä aikavälillä vielä vaikeampaa tilannetta (2-3 vuotta) kuin ensimmäinen vaihtoehto mutta voisi johtaa maan talouden nousuun sen jälkeen. Tähän vaihtoehtoon SYRIZA ilmeisesti kreikkalaisia valmistaa ostamalla aluksi aikaa. 3. vaihtoehto on, että maa ajautuu jonkinlaiseen ennalta aavistamattomaan enemmän tai vähemmän kaoottiseen tilaan, ja sotilasdiktatuuriin. Kreikasta on viime vuosina muuttanut ulkomaille 300 000 nuorta työn perässä. Maan talous on erittäin heikko ja yksipuolinen, kotimainen tuotanto on heikoissa kantimissa, verotusjärjestelmä ei toimi, työttömyys on korkealla eikä valtiolla ole raha. Perusongelmia ovat talouden ja verotusjärjestelmän heikkous, jotka täytyy jollakin tavalla ratkaista olipa maan tulevaisuus mikä tahansa.

Suomessa ei ole viime aikoina puhuttu paljoa muiden Etelä-Euroopan maiden ongelmista, ikään kuin ne olisi jo ratkaistu, kuitenkin Espanjassa nuorisotyöttömyys on 52 % ja nuorten työllisyys perustuu suurelta osin lyhyisiin, epävarmoihin ja matalapalkkaisiin töihin. Tilanne ei ole hyvä myöskään Portugalissa. Espanjasta ja Portugalista koulutetut nuoret muuttavat ulkomaille. Espanjassa suunnitellaan nuorisotyöttömyydestä huolimatta eläkeiän nostoa 65 vuodesta 67 vuoteen, mikä entisestään heikentäisi nuorten työllistymismahdollisuuksia ja lisäisin sukupolvien välisiä ristiriitoja. Maassa on vaalit ensi syksynä ja vasemmistolaiselle, löyhälle Podemos-puolueella ennustetaan voittoa.

Euroopan unionin ja Euron tulevaisuus näyttää siis kaikkea muuta kuin selvältä ja seesteiseltä. Näyttää siltä, että nyt eletään aikaa, joka pitkälle ratkaisee, mihin suuntaan Euroopan talous ja yhteiskunnat sekä Euroopan maiden yhteistyö lähtee kehittymään. Näkemykset siitä, mitä pitäisi tehdä ovat Euroopan eri maissa hyvin erilaiset.

takaisin aihelistaan >