Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
Nettirikoksen uhrina
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

Huppelissa 10.3. 2015

Tänään tiistai-iltana olin vaalitilaisuudessa Huppelissa, joka on ravintola Ounasrinteellä. Lisäkseni paikalla oli Jarmo Huhtala, hänkin Vasemmistoliiton ehdokas ja Esko-Juhani Tennilä. Puheidemme, joissa käsittelimme vaaliteemoja ja Tennilä laajemminkin ajankohtaista tilannetta ja kysymyksiä, jälkeen alkoi vilkas keskustelu, johon lähes kaikki ravintolan kaikkiaan parisenkymmentä asiakasta osallistui.

Meille sateli kysymyksiä, jotka koskivat muun muassa eläkeiän alentamista. Yli viisikymppinen ravitsemusalantyöntekijä ihmetteli sitä, kuinka hänen kuvitellaan jaksavan 65-vuotiaaksi tai vielä vanhemmaksi (jos eläkeikä vielä nousee) töissä, koska hänen työnsä on ruumiillisesti raskasta. Hän myös ihmetteli, miksi pitää samaan aikaan kuluttaa ihmiset loppuun töissä, kun nuoria olisi tulossa alalle töihin mutta heitä ei voida ottaa. Minusta hänen kysymyksensä ovat hyviä. Kantani, jonka sanoin tuossakin tilaisuudessa, on, että koska ihmisten elinikä kohoa ja koska ihmiset elävät yhä pitempää terveenä eläkeikää on mahdollista nostaa. Kuitenkin pitäisi käyttää alakohtaista harkintaa niin, että raskaasti kuormittavilla aloilla eläkeikä olisi alhaisempi.

Keskusteltiin myös kalastuksesta ja kalastuslainuudistuksesta sekä lohen palauttamisesta Kemijokeen. Olimme koko lailla yksimielisiä siitä, että kalastuslainuudistusesitys ei kaikilta osin ole onnistunut ja myös siitä, että lohi pitäisi palauttaa Kemijokeen. Lyhyen tähtäimen ratkaisuna on kalateiden rakentaminen ja pitemmällä tähtäimellä voimalaitosten purkaminen ja joen entistäminen.

Kolmantena aiheena oli maahanmuutto, josta on ainakin Huppelin keskustelun perusteella tulossa vaaliteema tälläkin kertaa. Erityisesti paikalla olijat arvostelivat työperäistä maahanmuuttoa, joka heidän mielestään on täysin tarpeetonta tällä hetkellä, kun Suomessa on virallisten tilastojen mukaan 250 000 työtöntä ja käytännössä noin 500 000 ihmistä vailla työtä. Myös humanitaarista maahanmuuttoa arvosteltiin, koska siihen ei paikallaolijoiden mukaan ole tässä tilanteessa varaa.

Omana kantanani kerroin, että olen myös sitä mieltä, että työperäisen maahanmuuton lisääminen ei ole juuri tässä tilanteessa eikä todennäköisesti lähitulevaisuudessakaan viisasta vaan palvelee lähinnä palkkoja ja työehtoja polkemaan pyrkivien työnantajien etuja. Humanitaarisen maahan muuton pitämisen nykyisellä tasolla tai sen lisäämisen kerroin olevan minusta paikallaan. Maailmassa on vakavia kriisejä ja hätää kärsiviä ihmisiä ja meillä on velvollisuus auttaa heitä tässäkin tilanteessa. Maahanmuuttajat eivät romuta maan taloutta vaan sen tekevät poliittiset päätökset, jotka on tehty 1990-luvulta lähtien. Kerroin myös, että tulevaisuudessa suurten ikäluokkien eläköityessä voi tulla pula työntekijöistä varsinkin hoitoaloilla, kuten on jo tullutkin, jolloin työperäinen maahanmuuttokin on välttämätöntä.

takaisin aihelistaan >