Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
 
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

Julkisten rakennusten rakennusvalvonta kuntoon

Viime aikoina on herättynyt huomiota uusien tai uudehkojen julkisten rakennusten heikko kunto. Esimerkkeinä Lapin yliopiston taiteiden talo, joka suljettiin muutama vuosi valmistumisensa jälkeen. Talon korjaukset ovat kestäneet jo vuosia. Valtion hallinnon tietotekniikkakeskuksen (Haltik) uuden Pöyliönvaarassa sijaitsevan toimitilan korjaustyöt alkoivat jo ennen kuin rakennus oli otettu kokonaan käyttöön vuonna 2011. Rakennusvirheiden korjauksia on tehty siitä pitäen. Rovaniemen kaupungin Kivalonpuiston päiväkoti , joka valmistui 2012, vaatii välittömiä korjauksia.

Suomen valtion ja kuntien taloudet ovat kriisissä. Valtion ja kuntien velkaa kasvattavat huonosti tehdyt rakennukset, joita joudutaan korjaamaan miljoonilla euroilla. Esimerkiksi mainituissa rakennuksissa on ilmennyt selviä rakennusvirheitä, jotka olisi pitänyt havaita rakennusvaiheessa, ja olisi havaittukin, jos rakennusvalvonta olisi ollut riittävää.

Rakennusvalvonnan tasosta sai hyvän kuvan Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokouksessa 23.3. Tuolloin Kivalonpuiston päiväkodin rakennuttamisesta vastaava henkilö kertoi, että hän kuvitteli, että kun kaupunki tilaa talon rakennuttajalta, se kunnollinen. On vähintäänkin kyseenalaista, että rakennuttamista ja rakennusvalvontaa tehdään kuvitelmien perusteella. Kuvittelemisen tuloksena kaupungin veronmaksajat joutuvat maksamaan satojen tuhansien eurojen korjaukset.

Talouden elvyttäminen muun muassa rakentamalla on välttämätöntä työttömyyden kääntämiseksi laskuun ja velkaongelman ratkaisemiseksi. Jos valvonta olisi kunnossa, taloja ei tarvisisi rakentaa kahteen kertaan vaan korjausrakentamiseen käytettävät rahat voitaisiin käyttää uudisrakentamiseen.

takaisin aihelistaan >