Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
Nettirikoksen uhrina
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

Vaalipaneelissa sanottua

14.3. oli SAK:n järjestämä vaalipaneeli Sampokeskuksessa Rovaniemellä. Vaalipaneelissa oli kaikkien muiden suurempien ryhmien edustus paitsi ei kokoomuksen, mikä osoittanee, mitä kokoomusehdokkaat pitävät tärkeänä. Myöskään vihreiden edustajia ei paikalla ollut.

Paneelissa keskusteltiin työelämän kysymyksistä, siitä miten Suomeen saataisiin työtä. Entistä selvemmäksi tuli se, että porvaripuolueiden, erityisesti keskustan edustajat näyttävät uskovan, että työttömyys johtuu joustamattomasta työelämästä (liian tiukka irtisanomissuoja, työaikasäännökset) ja laiskuudesta, jota kohtuuttoman suuri ja pitkäkestoinen työttömyysturva aiheuttavat. Lisäksi palkat ovat heidän mukaansa liian korkeita.

Vasemmistopuolueiden välillä ei keskeisissä työelämään liittyvissä asioissa ollut juurikaan eroja.

Korostin paneelissa, että täytyy olla valmiutta investoida työttömyyden vähentämiseksi, investointeja voi toteuttaa julkisella rahalla, veropohjaa laajentamalla ja kiristämällä verotusta sekä myös velkarahalla. On selvää, että juuri investointien korostaminen erottaa Vasemmiston ehdokkaat kaikista muista.

Paneelissa keskusteliin myös työelämän laadun parantamisesta (SAK:n tilaisuuden otsikko oli Hyvä työ Suomessa). Huomautin, että paras tapa parantaa työelämän laatua olisi lopettaa puheet leikkauksista ja säästöistä, sillä juuri ne tuovat epävarmuutta satojen tuhansien julkisen sektorin työntekijöiden työhön ja koko elämään. Poliitikot vaikuttavat puheillaan(kin).

takaisin aihelistaan >