Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
 
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

Zyskowiczin leikkauslista: oikeistopolitiikan ydin

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz julkaisi 23.helmikuuta kirjoituksen valtiontalouden säästöistä otsiskolla: "Keskustelun rima korkeammalle". En tiedä, mitä Zyskowicz tällä tarkoittaa mutta leikkauslistallaan hän ei ainakaan nosta keskustelun tasoa. Sen sijaan hänen listansa on oivallinen esimerkki oikeistopoliitikon ajatuksenjuoksusta.

Zyskowicz esittää valtiontalouteen 2,6 miljardin säästöjä. Yksikään hänen esittämistään suurimmista säästökohteista ei koske lainkaan hänen kaltaisiaan hyvin toimeentulevia ihmistä tai häntä itseään. Zyskowicz haluaaa säästää kaikkein huonompituloisien ja köyhimpien ihmisten menoista muun muassa jäädyttämällä kaikki Kelan suorat tulonsiirrot neljäksi vuodeksi. Näihin tukiin kuuluvat lapsilisät, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahat, opiskelijain opintoraha ja asumislisä, työttömien peruspäiväraha ja työmarkkinatuki, kansaeläkkeet, hoitotuet, sotilasavustukset jne. Lisäksi Zyskowicz haluaa leikata ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa ja muuttaa opintotukea lainapainotteisemmaksi. Näistä toimista koostuu noin puolet hänen ehdottamistaan säästöistä.

Lisäksi listaan sisältyy mm. yksityisen hammashuollon Kelakorvausten poistaminen, aslak-kuntoutuksen maksun siirtäminen työnantajille (120 milj euroa). Yksi suurimmista säästökohteista on julkisen sektorin työajan pidentäminen 15 minuutilla päivässä, mistä Zyskowicz arvelee säästyvän 870 miljoonaa euroa vuosittain. Miten? Eikö ole pikemminkin niin, että jos työaikaa pidennetään niin palkkakin nousee, jolloin säästöjä ei synny ollenkaan. Zyskowicz ilmeisesti ajattelee, että palkkoja ei nostata laisinkaan tai että työntekijöitä vähennetään 3.3 prosenttia, mitä 15 min. työajan pidennys hänen mukaan merkitsee työajassa. Tämä tarkoittaisi noin 18000 ihmisen irtisanomista eli verotulojen laskua ja työttömyysmenojen nousua. Mitä säästöä tästä koituisi?

Zyskowiczin leikkauslista on puhtainta oikeistopolitiikkaa: otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille. Ei puhettakaan, että Zyskowicz etsisi keinoja lisätä valtion verotuloja, koska se iskisi juuri hänen kaltaisiinsa varakkaisiin ihmisiin. Hänen tavoitteensa vähentää julkisen sektorin työntekijöitä on suoraa seurausta oikeiston ideologisesta tavoitteesta: leikata valtio eli julkinen sektori mahdollisimman pieneksi.

takaisin aihelistaan >