Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
 
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

takaisin aihelistaan >

Kapitalismin lama - suuri puhallus?
26.1.2009

 

Onko kapitalismin lama synnytetty tietoisesti oikeistolaisten poliittisten päämäärien ajamiseksi. Kysymys syntyy Naomi Kleinin kirjan Tuhokapitalismi perusteella, jota voi lukea ennustuksena lamasta.

Olen lukenut viime päivinä ja erityisesti öinä jollakin tavalla kauhistuneena Naomi Kleinin kirjaa Tuhokapitalismi. Klein kuvailee siinä taloustieteen Chigagon koulun poikien (Milton Friedman ym) tempauksia maailmalla lähtien Pinochetin Chilestä (vuodesta 1973 eteenpäin), ja päätyen sieltä Brasilian, Argentiinan, Bolivian (1970-1990-luvuilla), Trinidad ja Tobagon kautta Venäjälle (1990-luvulla), Indoneesiaan, Thaimaahan (1990-luvun lopulla) jne. Kaikissa näissä maissa kaava on ollut sama: on luotu suuri taloudellinen shokki tai käytetty hyväksi romahtaneen talouden / poliittisen järkestelmän synnyttämää shokkia ja annettu vapaat kädet kapitalistiselle saalistukselle. Joskus on suistettu tietoisesti kaaokseen periaatteessa hyvässä kunnossa olevia kansantalouksia, joskus on tönitty horjuvat taloudet kumoon ja kiristetty ja kuristettu hallitukset myötämielisiksi yltiökapitalistisille kokeiluille, Kaikkia hallituksia, kuten Pinochetin tai Jeltsinin-Putinin, ei tietystikään ole tarvinnut isommin edes kiristää. Sama leikki on nyt menossa Islannissa, jossa Chigagon koulun oppeja soveltavan IMF:n ekonomistit sanelevat maan kehityksen suuntaa.
Kleinin kirjaa voi lukea ennustuksena maailmanlaajuisesta kriisistä, jollaista nyt elämme.

Voi olla, tässä kriisissä on kyse kapitalistien salajuonesta, jota käytetään hyväksi maailmanlaajuisesti. Tämän laman varjolla kapitalistit voivat yrittää lyödä vasemmistolle, työväenliikkeelle ym. vastarannan kiiskeille luun kurkkuun, niinkuin tapahtui kriisitunnelmissa Venäjällä, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa menneillä vuosikymmenillä.

Olipa niin tai näin on syytä olla tarkkana ja tukea pontevasti kaikkia, jotka yrittävät hoitaa laman jotenkin muuten kuin päästämällä työttömyyden kasvuun, supistamalla julkista sektoria, kaventamalla kansalaisoikeuksia ja valtion roolia. Tällaisia henkilöitä Suomen maassa ovat (vielä) jossakin määrin mm. Jyrki Katainen ja Matti Vanhanen, ainakin puheitensa perusteella.

Lisäksi vasemmiston tulisi esittää pitemmälle meneviä valtiollistamistavoitteita ja vaatimuksia pystäyttää julkisen terveydenhuollon, sosiaalipalvelujen ja yliopistojen yksityistäminen. Emme elä vielä lopun aikoja mutta eivät ne välttämättä kaukanakaan ole.

Vesa Puuronen