Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
 
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

Alipalkatut kapitalistit
4.11.2008

Karjalaisen julkaisi etusivullaan 4.11. 2008 näyttävästi Pohjois-Karjalan suurimpien veronmaksajien kuvia. Sisäsivuilla löytyi lisäksi lista 20 suurimmasta veromaksajasta. Kaikki kunnia siitä, että he maksavat senkin verran veroa yhteiseen kassaan. Tästä kassasta rahoitetaan vähemmän ansaitsevienkin sosiaali- ja terveyspalveluita sekä kaikille ilmainen koulutus esikoulusta yliopistoihin saakka.

Veronmaksajien luettelosta ilmeni eräs hämmästyttävä seikka. Monet suurimmista veronmaksajista ovat selvästi alipalkattuja. Esimerkiksi Tokmannin johtajien ja suuromistajien kuukausipalkat ovat vain noin 3000 E/kk ja alle 2000 euroa kuukaudessa. Miten on mahdollista, että Suomen suurimman kauppaketjun johtajilla on näin pienet palkat? Vastaava tilanne oli myös Laakkosen autokauppiassuvun jäsenillä, vaikkakaan heidän tilanteensa ei ollut aivan yhtä räikeä. Liike-elämän johtavilla paikoilla olevien ihmisten alipalkkaus on vakava epäkohta, johon edunvalvojien tulisi heti puuttua. Kun johtajien palkkaus on niin kehno, voi vain arvailla minkälaisilla palkoilla esimerkiksi Tokmannin myyjät joutuvat tulemaan toimeen.

Vai olisiko kysymys sittenkin näiden henkilöiden ahneudesta. Koska he haluavat maksimoida tulonsa ja minimoida veronsa, he ovat siirtäneet ansiotulonsa pääomatuloiksi, joiden veroprosentti on vain 28 %. Eräs alipalkattu Tokmannin johtaja hyötyi eli jätti maksamatta veroja 150 000 Euroa. Toinen taas käänsi kansan kassasta omiin taskuihinsa noin 100 000 Euroa. Vuodessa nämä kunnioitetut yhteiskunnan tukipylväät jättivät maksamatta veroja yhteensä noin 250 000 E.

Jos työtön tai toimeentulotuella elävä saa ylimääräisiä tukiaisia muutaman tuhat euroa vuodessa, hänet leimataan vihoviimeiseksi sosiaalipummiksi ja rikolliseksi. Sen sijaan nämä edellä mainitut veronkiertäjät korotetaan kunniakansalaisiksi ja palkitaan ansiomerkeillä.Tämä on kapitalismin arkipäivää.

takaisin aihelistaan >