Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
 
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

Luonnonsuojelu on ihmisen suojelua

Urpo Alatalo vaatii (LK 22.11. 2014), että luonnonsuojelu-käsite pitäisi muuttaa ihmisten suojeluksi. Hän väittää, että Lapissa tehdyt luonnonsuojelu- ja rauhoituspäätökset ovat olleet lappilaisille vahingollisia. Hän tölvi vihreitä, jotka lienevät Alatalon, ja monen muunkin Lapin Kansan yleisönosastokirjoittajan, mielestä syypäitä lähes kaikkin mahdollisiin onnettomuuksiin, jotka ovat Lappia kohdanneet viime vuosina. En ole vihreiden kannattaja, enkä hyväksy monia heidän poliittisia kantojaan mutta luonnonsuojelun kannalta heidän toimintansa on ollut yleensä positiivista.

Alatalon kirjoitus pohjautuu vanhentuneeseen raamatulliseen tai rajoittuneeseen luonnontieteelliseen ihmiskeskeiseen maailmankuvaa. Tämän maailmankuvan mukaan ihminen asetetaan luonnon ylä- tai ulkopuolelle, luonnon nähdään olevan olemassa ihmistä varten. Mutta ihminen on eläin ja eläimenä osa luontoa. Jos Alatalo ei usko tätä, hän voi testata asiaa yrittämällä olla vaikka vain 5 minuuttia hengittämättä. Tämä testi toivottavasti osoittaa hänelle, että hän on täysin riippuvainen kasvien yhteyttämisen tuloksena syntyneestä hapesta eli luonnosta. Koska ihminen on osa luontoa, on luonnonsuojelu juuri ihmisten suojelua, kuten sen Alatalonkin mukaan tulee olla.

Luonnonsuojelun ja –rauhoittamisen ajallinen perspektiivi on pitkä. Ne toimet, joita Lapissa on tehty, kuten Ounasjoki-laki, Natura-alueet, soiden- ja metsien suojelu, Vuotoksen alueen suojelutoimet, ovat tarkoitettu takaamaan sen, että tulevillekin sukupolville riittää ilmaa, jota hengittää, vettä jota juoda, ruokaa jota syödä ja puhdasta luontoa, jonka osana nauttia elämästä.

 

takaisin aihelistaan >