Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
 
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

Sotavanhus roolimallina 6.1. 2015

Rauha on hyvä asia. Jos sota keksittäisiin nyt, se kiellettäisiin kansainvälisin sopimuksin. Samalla kiellettäisiin myös aseiden valmistaminen. Ihmiskunnan suurempia typeryyksiä on käyttää valtavia resursseja toisten ihmisten tappamisen valmisteluun. Sotimiseen tarvitaan aseiden lisäksi poliitikkoja, jotka luulevat, että sota on politiikan jatkamista toisin keinoin, ja lisäksi tarvitaan sotilaita, jotka haluavat tai vähintäänkin suostuvat aseita käyttämään. Ja jotta olisi näitä poliitikkoja ja sotilaita tarvitaan roolimalleja, sotavanhuksia ja / tai nuoria sankareita.

101-vuotiaasta veteraanista Hannes Hynösestä on hyvin nopeasti tullut kansakunnan kaapin päälle nostettu sotavanhus. Se, että tällaista tapahtuu on yhteiskunnallinen ilmiö ja sellaisena kiinnostava. Mihin suomalaisessa yhteiskunnassa tavitaan tätä henkilöä? Mitä varten hänet on nostettu tähän asemaan? Tokkopa hänellä on henkilökohtaisia pyrkimyksiä toisin kuin niillä ihmisillä, jotka hänellä ratsastavat. Sauli Niinistön pyrkimys on päästä toiselle presidenttiaudelle ja siihen sopii hyvin sotaveteraanin esille tuominen uuden vuoden puheessa. Muut Hynösen seuraan tuppautuneet julkkikset tarvitsevat häntä lähinnä oman uransa pönkittämiseen.

Mutta mihin muuhun sotavanhusta tarvitaan? Minusta on selvää, että tässä historiallisessa tilanteessa häntä tarvitaan ja käytetään Suomen kansan valmistamiseen sotaan. Hynönen on hahmo, jonka avulla pestään puhtaaksi edellisen sodan verentahraamia kasvoja. Samaan tarkoitukseen käytetään muitakin veteraaneja. Sodasta yritetään heidän avullaan tehdä hyväksyttävää, se yritetään saada näyttämään typeryyden sijasta sankaruudelta ja tappaminen kunniakkaalta.

takaisin aihelistaan >