Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
Nettirikoksen uhrina
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

takaisin aihelistaan >

Ahtisaari - rauhan vai rauhattomuuden lähettiläs

11.10.2008

Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkintoa on luonnehdittu Suomen nykyisen valtionjohdon taholta historialliseksi. Ahtisaaren kansainvälistä merkitystä on verrattu Jean Sibeliukseen ja Alvar Aaltoon. Myös monet kansalaiset ovat onnitelleet Ahtisaarta. Useimpien TV:ssä haastateltujen mukaan palkinto meni oikealle ihmiselle.

Nobelin rauhanpalkinnon saajan valinta on usein saanut ristiriitaisen vastaanoton eikä tälläkään kertaa ole syytä unohtaa sitä, että palkintolautakunta ei suinkaan ole puolueeton elin, joka pystyisi vastaansanamattomasti arvioimaan sitä, kuka tai mikä on parhaiten palvellut rauhanasiaa maailmassa. Se, että palkinto annetaan yksityishenkilölle perustuu historiankäsitykseen, jonka mukaan nimenomaan yksilöt tai suurmiehet tekevät historiaa. Tällainen yksilökeskeinen historiankäsitys on kuitenkin vähintäänkin kyseenlainen. 

Toisaalta kyseessä on arvostettu palkinto, joka voi suunnata huomion siihen, että sodan ja asevoimien sijasta rauhaan tulisi aina, hankalimmissakin ristiriitatilanteissa, pyrkiä  neuvotteluilla eikä aseilla. 

Ahtosaaren suurimmat ansiot liittyvät hänen toimintaansa Namibian ja Indonesian rauhanneuvotteluissa. Sen sijaan julkisuudessa esillä pidetty rooli Kosovon itsenäistymiseen johtavan neuvotteluprosessin vetäjänä antaa aihetta kritiikkiin. Juuri Ahtisaaren neuvottelema Kosovo sopimus romutti kansainvälisen oikeuden keskeisiä periaatteita, joihin nojaten toisen maailmansodan jälkeen on pystytty monesti ratkaisemaan konfliktit rauhanomaisesti. Kosovon sopimus avasi oven Venäjän hyökkäykselle Georgiaan. Se romutti pitkään toimineen oikeudellisen järjestelmän ja johti tilanteeseen, jossa valtiot eivät ole enää velvollisia kunnioittamaan toistensa suvereniteettia eivätkä koskemattomuutta.
Tästä näkökulmasta Ahtisaaren viimeisin saavutus on voinut aloittaa kehityskulun, joka johtaa entistä rauhattomampaan  ja epäoikeudenmukaisempaan maailmaan.

Vesa Puuronen