Vesa Puuronen
Jotain minusta
Julkaisut
Curriculum vitae
Nettirikoksen uhrina
Tutkimus
Politiikka
Poliittinen toimintani
Kommentteja valtakunnan
poliiikasta
Kommentteja maailman-
politiikasta
Blogi

Nettirikoksen uhrina

Netti tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia ihmisten keskinäiseen yhteydenpitoon ja tiedonhankintaan. Valitettavasti se tarjoaa myös ennenkokemattomia mahdollisuuksia ihmisten ja kansanryhmien häpäisemiseen ja häiritsemiseen.

Olen joutunut omakohtaisesti nettirikollisuuden uhriksi. Jo noin vuosikymmenen ajan eri nettifoorumeilla (sähköpostilistoilla ja väärennetyissä blogeissa) on julkaistu minua herjaavia ja kunniaani loukkaavia tekestejä. 

Olen tehnyt asiasta poliisille tutkintapyynnön mutta se ei ole johtanut sellaisiin toimenpiteisiin, että netissä julkaistut perättömät, ihmisarvoani ja kunniaani loukkaavat tekstit olisi poistettu.

Lisäksi samoilla nettisivuilla, joissa minua herjataan, on julkaistu aineistoa, joka käsittääkseni on rikoslain tarkoittamaa kiihottamista kansanryhmää vastaan. Alla linkkejä sivuille, joita tarkoitan:
http://vesa-puuronen.blogspot.com/
http://www.blogger.com/profile/33392810
http://vesa-puuronen.blogspot.com/2006/10/vesa-puuronen-suomen-tunnetuin.html

Vastaavansisältöisten ja ulkonäöltään hyvin samankaltaisten sivujen tekijä on tuomittu parin vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Sivut ovat hakukoneyhtiönä tunnetun Googlen ylläpitämässä palvelussa, jonka avulla voi rakentaa kotisivuja ja blogeja. Google ei yhtiönä ota mitään vastuuta sivujen sisällöstä eikä valvo sitä, onko sivujen tekijä todella se henkilö, joka väittää olevansa. Googlen ylläpitämä palvelu on syyllinen siihen, että tällaista rikollisuutta voidaan harjoittaa. 

Ainoa mitä Google tekee on, että se on julkaissut joidenkin väärennetyjen blogien yhteydessä seuraavan varoituksen: 

"Jotkut blogin lukijoista ovat ottaneet yhteyttä Googleen, koska heidän mielestään tämän blogin sisältö on kyseenalaista. Google ei yleensä tarkista eikä suosittele tämän tai minkään blogin sisältöä." 

Google on valtava kansainvälinen yritys, jonka yrityskuvaan ilmeisesti sopii hyvin se, että sen ylläpitämissä palveluissa julkaistaan tekstejä, jotka ovat Suomen lain vastaisia. Suomen oikeusviranomaiset näyttävät olevan lähes voimattomia tällaisen nettirikollisuuden edessä.

(29.7. 2013 kaksi edellä mainittuista blogeista oli poistettu ja yhtä ei näytetty. Google on siis ainakin osittain parantanut tapansa, mistä heille kiitos.)

Päivitetty 29.7. 2013, vp.